| | Hurma'nın İslam Tarihi İçin Önemi
Kuran'da hurmadan bahsedilmesi ve Peygamber Efendimizin Hadis-i Şeriflerinde olması sebebi ile İslam tarihi içinde önemli bir yeri vardır.
Hz. Meryem'in doğum sancısı onu bir hurma ağacının dibine getirdi. Meryem, “Keşke bundan önce ölseydim de unutulup gitseydim!” dedi.
"Fakat yukardan bir ses ona: 'Umutsuzluğa kapılma. Rabbin ayaklarının altından akan bir dere vermiş, bu hurma ağacının gövdesini sallarsan kucağına taze, olgun hurma düşer. O halde sevinin. Yiyin, için. Herhangi bir ölümlüyle karşılaşırsanız ona de ki: "Ben Rahman'a oruç adadım ve bugün hiç kimseyle konuşmayacağım." de dendi.
MS 630 civarında Medine'de inşa edilen Mescid-i Nebevi, neredeyse tamamen palmiyelerden yapılmıştır: gövdelerin sütunları ve kirişleri ve yaprakların sazları ve seccadeleri. Bir rivayete göre, Tufan'dan sonra toprak ilk olarak Medine'de Nuh'un torunları tarafından ekildi ve hurma ilk olarak orada ekildi.
Resulullah (S.A.V.) Ramazan da akşam namazından önce yaş hurma ile iftar ederdi. Yaş hurma bulamassa kuru hurma, onuda bulamassa bir bardak su ile iftar ederdi.
Peygamber Efendimiz Acve hurması için cennet meyvesi demiştir. Sabah erken saatte aç karnına 7 adet hurma yiyen kişinin gün boyunca zehir ve sihirden etkilenmeyeceğini söylemiştir.
Kıtlık döneminde Hz. Aişe 2 hurma ile öğün yaptıklarını söylemiştir.
Tuaja adında yaşlı bir hanımın Hac için geldiği Kutsal Topraklar'da Medine'yi ziyarete gittiği ve orada Peygamber Efendimizin eşi Hz. Aişe'nin evinin avlusunda yetişen hurmanın çekirdeklerinin yerde olduğunu görür ve toplar. Peygamber Efendimizin yediği meyvenin tohumlarını bulunca çok duygulanır ve hurma çekirdeklerini bir ipe dizerek tespih yapar. Memleketine döndü ve hacdan sonra Kuran'ı ve Hadisleri incelemeye başladı. Ancak şehrin bilginleri, onun fakir, cahil yaşlı bir kadın olduğunu ve öğretilerine layık olmadığını söyleyerek onunla alay ettiler. Onların yaptıkları kabalıklara karşı boyun eğdi ve sadece İslama yöneldi ve namazlarını büyük bir düzenlilik içinde kılmakla kalmadı, tüm boş zamanını sırtı cami duvarına dönük oturarak dua ile geçirdi. Elinde hurma çekirdeklerinden yaptığı tesbihle zikir yaparak yıllarını geçirdi ve Hakkın Rahmetine kavuştu. Mezarlığa götürülürken tesbihi koptu ve hurma çekirdekleri etrafa saçıldı. Değersizdiler ve kimse onları almak için uğraşmadı, ancak ertesi yıl bir dizi hurma filizi görüldü ve yedi yıl içinde Hurma ağaçları Kuzey Afrika'da şimdiye kadar yenen en lezzetli hurmaları çıkardı. Bazıları, ağaçların parıldadığı için onlara "Işık Hurması" denildiğini, bazıları ise ilk kez Medine-i Münevvere'den, yani "Işıltılı Şehir"den geldiklerinin bilindiği için Işık Hurması diye adlandırıldığını söyledi.
| | |
|