Hurma, hurma ağaçlarının meyvesidir. Yüksek besin değeri ile ünlü meyvelerden biridir. Arap dünyasında yaygın bir yaz meyvesidir. Sıcak iklimlerde daha çok görülür. Dayanıklı, lezzetli ve besleyici bir meyve olduğundan sıcak iklimlerde çok tercih edilir. Uzun ve oval bir şekili olan hurma 20 mm ile 60 mm arasındaki boyutlarda değişir. İçerisinde yaklaşık 8 mm ile 30 mm çapında sert çekirdeği bulunur. Olgun meyve içerisinde çekirdeğin etrafını saran ince kağıt tarzı bir zar bulunur ve yenen etli kısmı çekirdekten ayırır. Çekirdeği yenen etli kısımdan ayıran zara katmir adı verilir.
Hurma'nın Yetişmesi
Hurma ağaçları dişi ve erkek olarak sınıflandırılabilir. Ağaçta dişi çiçeklenme üç yumurtalık içerir ve sadece üç büyük koza benzeri yumurtalık görünür. Bu yumurtalıklardan biri tozlanır (polenlenir), diğer ikisi tozlaşmadan kalır. Koza kabukları kurarlar ve örttükleri hurma meyvesine dönüşecek salkımların etrafından düşerler. Burada tozlaşan yumurtalık büyür. Bu aşamadan sonra meyvenin hurması yavaş yavaş oluşmaya başlar.
Hurma meyvesi beş temel büyüme aşamasından geçer.
Büyümenin aşamaları
Polen: Polen, meyvenin ilk görünümü olarak kabul edilir ve bu evre 4-5 haftalık kısa bir süre içerisinde hemen tozlaşmaya başlar.
Khalal: Khalal, hurma meyvesinin büyümesinin ikinci aşaması olarak kabul edilir. Meyve uzamaya ve yeşilleşmeye başlar. Ağırlık ve boyutunda hızlı bir artış ile karakterize olur.
Bisr: Bisr evresi, yavaş kilo alımı ve rengin sarı, kırmızı veya sarıya dönüşmesi ile karakterizedir ve 3-5 hafta kadar sürer.
Islak: Islaklık ergenlik döneminin sonunda başlar ve daha sonra meyveye nüfuz eder, böylece meyve ıslanır, sulu ve tatlı hale gelir ve bu süre 2-4 hafta arasında değişir.
Hurma: Meyve ve yumuşak çeşitlerin son aşamasıdır. Etli dokusu sertleşebilir, rengi koyulaşabilir ve kabuğu sertleşebilir.
Dünya da 450'den fazla hurma çeşidi olduğu bildirilmektedir.